Cine zice că Franz Josef a iubit-o pe Sissi?


Viața noastră se scurge în ritm de ceasornic, zi după zi, an după an, însă diferențele semnificative pot fi înglobate mai debrabă în etape decât în luni sau anotimpuri. Copacii atinși de „boala” toamnei sunt jucării multicolore pentru copil, prilej de tristețe și gânduri morbide pentru adolescent, tablou de inspirație impresionistă pentru adult.

Călătoriile se așează cel mai frumos pe un suflet inocent. Gura căscată, ochii larg deschiși a mirare, interjecțiile admirative sunt apanajul tânărului călător. Nimic nu se compară cu emoția noului. Marea Mediterană văzută pentru prima dată se scurge poetic în sufletul privitorului, fără stavile, fără comparații, fără saturație. Un oraș plin de istorie ți se relevă în toată splendoarea lui atunci când erai familiarizat cu palate și castele doar de la televizor.

Am petrecut de curând 3 zile în capitala unui fost imperiu. Aș spune că am fost într-o excursie în Viena, dar, pentru a fi în rând cu lumea, voi zice că am executat între două avioane un city-break. Nu voi consemna aici un ghid de călătorie, informațiile cu pricina se găsesc pe toate gardurile la doar un click distanță. Ceea ce m-a impresionat a fost oglindirea diferită a unei astfel de înșiruiri de palate grandioase în sufletul meu de adult.

 vienna_austria_schonbrunn

Plimbându-mă ore în șir prin celebrele Hofburg sau Schonbrunn, pe măsură ce treceam din dormitoare în săli de recepții, m-am trezit oscilând între admirație, dorința de a afla informații noi și revolta față de realitatea crudă din spatele acestor construcții. Nu-i așa că banii necesari ridicării unor astfel de palate s-au strâns de pe spatele amărâților plătitori de taxe și nu de pe urma verdețurilor cultivate de Maria Tereza? Nu-i așa că istoria nu s-a grăbit să consemneze partea ascunsă a lucrurilor? Dar oare noi privitorii am mai fi interesați să scoatem din buzunar 20 de euro dacă în ghidul audio ni s-ar povesti despre sacrificiile făcute de niște anonimi pentru ca noi să ne extaziem astăzi la vederea frumoaselor interioare baroc sau rococo? Orișicum, în Viena, împărații și prinții s-au luat la întrecere în a construi palate care să întreacă în grandoare Versailles-ul francezilor.

Nu sunt nici prima, nici ultima care a fost impresionată de povestea împărătesei Sissi. Este adevărat că s-au creat și o grămadă de mituri în jurul ei sau, mai bine spus, s-au umplut goluri cu tot soiul de povești și presupuneri. Puține femei pot rămâne reci în fața unui suflet chinuit și apăsat de constrângerile vremii. Nu că vremurile actuale nu ar produce o multitudine de specimene feminine private de libertate. În unele cazuri, corsetul a fost înlocuit de niște chingi mentale care strâng și paralizează la fel de tare. Iar relatările despre numărul de ore petrecut de Sissi în aranjarea podoabei capilare sau în întreținerea tenului m-au dus cu gândul la o sumedenie de dive din zilele noastre. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie.

Bărbatul ei cică a iubit-o foarte mult. A și declarat aceasta când a aflat că a fost asasinată. Cât despre ea, nu se știe, că era cam nevrotică, cam capricioasă. Nu stiu voi, dar mie îmi dă cu virgulă. Sau, mai bine spus, mă ia cu valuri de feminism. Când sufletul meu avea vreme să o iubească cu atâta patos dacă se scula la 4 dimineața și muncea ca un apucat până seara? Când își exercita rolul de tată, dacă el stătea închis în biroul lui toată ziua? Mă scuzați, istoria consemnează că se înconjurase de portretele nevestei și ale copiilor. Dovada de necontestat a dragostei. Doar destinul lui era să conducă un imperiu, nu să împartă pupicuri cu familia lui.

În ciuda a tot ce am scris până acum, Viena merită vizitată. Faceți-o într-o excursie sau un city-break, după cum vreți voi. E opulentă, plină de capodopere arhitecturale și extrem de bine întreținută. Oamenii sunt cam aroganți, dar asta se cam știe deja. Transportul public e de nota zece, pe oriunde mănânci nu riști să iei vreo țeapă. Cât despre impresiile de mai sus, nu sunt decât rezultatul fascinației schimbării de optică care survine cu fiecare nouă etapă din viața mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s