Omul civilizat nu mai crede in lacrimi?


De curand am interactionat cu sistemul sanitar olandez. Nu o sa comentez eficienta lui caci nu am caderea si nici informatii suficiente, insa m-as opri asupra comportamentului pacientilor.

Sunt obisnuita ca atunci cand doare sa arat durerea, ma rog diminuata cu ceva doze de curaj. Nimic nu e nelalocul lui daca in camera de urgenta a unui spital tasnesc lacrimi din ochii pacientilor. Sau daca se aud tanguiri din gura suferinzilor. Iar empatia personalului medical in fata durerii ma face sa ma simt om. Aceasta este starea mea de normalitate.

In acea sala de asteptare mi-a fost data o alta normalitate.  O doamna in varsta cu o taietura urata, adanca si sangeranda din abundenta nu considera ca lacrimile sau tanguirile ajuta cu ceva, ba chiar ar putea deranja confratii de suferinta. Doar cand s-a apropiat de lesin a indraznit, cu maxim de decenta, sa ceara ajutor. Nu zic ca nu i s-a oferit. Ba da. Dar intreg comportamentul ei m-a umplut de mirare. Indraznesc sa ma duc cu gandul mai departe si sa banuiesc ca a cere ajutor, a se plange, a varsa lacrimi, nu face parte din stilul ei de viata. Oare oamenii astia sunt atat de singuri incat inainte sa moara se aseaza in sicriu pentru a nu deranja pe nimeni?

Suferinta e indecenta. Lacrimile nu ajuta la nimic. Omul civilizat e independent. Financiar, social, emotional. Singuratatea acestei lumi m-a tulburat profund. Intunericul ei il reneg. Si mi-e adanc mila de suferinta lor reprimata.

O pustoaica negricioasa si simpatica, de provenienta de undeva din Europa „necivilizata”, m-a intors la starea mea de normalitate. A plans jumatate de ora pentru mana ei lovita. O durea si nu avea de gand sa ascunda nimic. Pentru ce? Si venise insotita de trei adulti. Toti sufereau alaturi de ea. Caci traiau o drama. Un copil se lovise si in lumea lor asta era o nenorocire. Le-am iubit instant lacrimile si ochii tristi. Si le-am multumit tacit ca nu eram singura. Eram cu totii oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s