Unele carti trebuie citite la timpul lor. Desigur, experimentul recitirii lor la varsta maturitatii merita incercat, lumini si umbre noi putand sa apara dintre pagini. Gandeam acest lucru si acum cativa ani cand terminam de citit Jane Austen „Mandrie si prejudecata”. Senzatia ca e copilaroasa nu m-a parasit de-a lungul lecturii. Sunt convinsa ca daca as fi citit Jane Austen in adolescenta m-ar fi incantat, la fel cum m-a delectat Thomas Hardy in vremea liceului.
Citind „Shirley” la 34 de ani tendinta de a fi critica m-a acaparat. Dar si asa nu pot decat sa admir libertatea de spirit si gandire a unei femei in inchistata lume a Angliei secolului 19. In acele timpuri, femeile aveau un singur rost, acela sa se marite, intreaga lor tinerete fiind marcata de aceasta lupta in atingerea scopului final. Educatia era centrata spre a dezvolta abilitatile necesare in rolul de nevasta si automat responsabil de gospodarie. Dar Charlotte Bronte, prin viata si opera sa, a militat pentru libertatea de gandire a femeilor, pentru cutezanta exprimarii ideilor proprii, pentru curajul de a contrazice. Romanul „Shirley” este centrat in jurul acestei teme. Si reuseste sa se faca foarte bine inteles.
Nu pot sa nu remarc extraordinara intelegere a oamenilor evidenta prin subtila descriere a personajelor. Denota maturitate si aplecare spre analiza si observatie sociala. De asemenea, cartea abunda de descrieri de natura, comitatul Yorkshire fiind prezentat cu un delicat lirism. Poezie, metafore, comparatii foarte reusite gasesti la tot pasul de-a lungul cartii.
Ceea ce incetineste lectura sunt frazele prea lungi si incalcite care te fac sa te pierzi deseori precum un ac in capita de fan. Incerci sa le iei de la capat cu ambitie, dar 3 randuri mai incolo, cand in sfarsit fraza se incheie, ramai tot cu o senzatie de neintelegere. Nu tot timpul, dar de multe ori. Tot asa, am sesizat sincope in firul actiunii, caci, in opinia mea, autoarea s-a pierdut uneori in detalii insignifiante in structura romanului.
Per ansamblu ramane o lectura placuta, cartea iti ofera lectii de moralitate si modele comportamentale. Oamenii sunt cu bune si cu rele oriunde ar fi si oricand s-ar fi nascut, astfel incat personajele nu mi s-au parut invechite, perimate. Pentru a avea un tablou complet al autoarei imi doresc sa citesc cat de curand si cartea ei de capatai „Jane Eyre”. Va doresc si imi doresc spor la citit!